Skötsel och underhåll av stengolv

Stengolv är praktiska och kräver nästan inget underhåll alls, speciellt granitgolv och marmorgolv. Granitgolv är speciellt enkla. De kräver endast bara rengöring med såpa för att bli som nya igen. De svarta granitsorterna absorberar nästan ingenting alls och är inte känsliga för vätskor så det är sällan det kan bli fläckar. Vissa granitsorter, men framförallt vissa marmorsorter, absorberar desto mer och då riskerar man att det kan bli fläckar. Marmor är till exempel känsligt mot sura vätskor och de som har fönsterbänkar i marmor vet att det kan bli fläckar av jord om man har riktig otur. Det finns specialmedel för rengöring men oftast räcker det som sagt med vanlig såpa.

Skydd mot repor och omild behandling

När det gäller marmorgolv och granitgolv så kan man förebygga slitmärken. Man kan tex hårdvaxa golven eller i vissa fall mätta materialet med olja. Tänk också på hur möbler såsom stolar och liknande möter golvet så att slagmärken inte riskerar att uppkomma.

Det finns skydd och det finns företag i Sverige som kan ta fram skräddarsydda skydd av gummi. Ett sådant företag är Gotlands Gummifabrik som bland annat tillverkar gummifötter, vilket skyddar golvet mot det mesta vad gäller påfrestning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *